V S D

VSD

FI*Waputtaren Vito Andolinilla, eli Lennillä, todettiin selkeä sivuääni sydämessä pojan ollessa 12-viikkoinen. Sain kuunnella äänen itsekin, ja vertailun vuoksi kuuntelin myös terveen siskon sydämen. Löydös oli pysäyttävä, koska olin kaavaillut Lennistä suvunjatkajaa ja myös päättänyt että poika jää kotiin meidän perheenjäseneksi. Jälkimmäinen toki entistä suuremmalla syyllä tuli todettua ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi.

Lennin tullessa puolen vuoden ikään, varasin ajan sydän- ja munuaisultraan Andrea Gladulille. Lenni oli levoton, mutta sivuäänen vuoksi poikaa ei rauhoitettu toimenpidettä varten, vain kevyesti "humautettiin". 

Lenni sai diagnoosiksi VSD (ventricular septum defect). VSD on synnynnäinen virhe sydämen rakenteessa. Kammioiden väliseinässä on aukko/reikä, jolloin veri virtaa kammiosta toiseen ja tämä virtaus aiheuttaa sivuäänen. Mitä pienempi aukko on, sitä selvempi sivuääni muodostuu. Lennin sivuääni on ns. vesiputousmainen kohina (Roger's murmur). Lennin sairauden ennuste on hyvä, koska tällaiset pienet aukot umpeutuvat usein kissan kasvaessa. Lenni tarvitsee uuden ultraäänitutkimuksen vuoden ikäisenä. 

Koska VSD:n periytyvyyttä ei tunneta, täytyy tämä Emeljanin ja Sipriinan linja sulkea heti alkuunsa. Näin ollen myöskään Lennin terveet siskot eivät tule jatkamaan sukua. Olen tyytyväinen ratkaisuuni ultrata Lenni näin nuorena, koska myöhemmin sairaus olisi voinut jäädä huomaamatta ja olisin tietämättäni saattanut kasvattaa enemmän sydänsairaita pentuja. Toisaalta, koska perinnöllisyyttä ei tunneta ja sairauden esiintyminen saattaa olla sattumien summa, voidaan Lennin sukupuun kissoja pitää terveinä, kunnes toisin todistetaan. Sydänsairauden vuoksi Lenniä ei uskalleta vielä kastroida perinteisesti leikkaamalla, vaan turvaudumme hormoni-implanttiin (kemiallinen kastraatio). 

VSD esiintyy noin 2% kissanpennuista ja juurikin huomattava sivuääni on usein sen selkein oire. Muita oireita voivat olla läähätys, huono fyysinen kestävyys, yskä, hengitysvaikeudet, kalpeat ikenet, korkea syke. Jos aukko on suuri, saattaa sydämen vajaatoiminta kehittyä nopeastikin.

VSD:n aiheuttaa kissanpennun sydämen epänormaali kehitys ennen pennun syntymää. Syitä ovat:

- tuntemattomat geneettiset viat

- tulehdukset

- myrkyt

- emon huono ruokinta tiineysaikana

- ympäristöolosuhteet

- emolle annettu lääkitys

- yllämainittujen yhdistelmä

Lennin tapauksessa ainoa järkeenkäypä syy on tuntematon geneettinen vika. Meidän kotona ei kissat taikka ihmiset ole sairastaneet mitään tulehduksia, Sipriina on ollut terve koko ikänsä. Ruokinta oli yhtä laadukasta kuin kaikilla emoilla tähän asti. Ympäristön olosuhteet ovat normaalit, meillä ei esim. ole sisäilmaongelmainen talo ja pidän kotimme siistinä. Ainoa mikä tulee mieleen, on käyttämieni pesuaineiden turvallisuus, ja siihenkin olen pyrkinyt kiinnittämään erityistä huomiota jo ihan ihmislastenkin vuoksi. Sipriina ei ole altistunut myrkyille eikä saanut mitään lääkityksiä. Sipriina ei ole koskaan syönyt edes kiimansiirtopillereitä. 

Vaikka tämän kasvatuslinjan päättäminen harmittaa, on tässä kaikkein tärkeintä se, että Lennin ennuste on hyvä. Lenni on meidän rakas perheenjäsen. Lennin olemuksesta sydänsairautta ei huomaa, Lenni on aktiivinen nuori kissa. Lenni on lihaksikas ja hyvänkokoinen nuori kolli ja ruokakin maistuu. Lenni myös viihtyy ulkoiluhäkissä raittiissa ilmassa, kiipeilee ja hölmöilee nuoren kissan innolla. Toivoa on, että tila pysyy stabiilina ja aukko kuroutuu umpeen.

Alla vielä kuva havainnollistamaan sydämen rakennetta, keltaisella on ympyröity vasen ja oikea kammio sekä niiden väliseinä.

Lähteet: Google: VSD, useat internet-sivustot