Toscan testit

06.05.2017

Vapun jälkeen tiistaina 2.5. ajelin tyttärieni kanssa Kinnulaan noin 70km hakemaan Toscan sijoituemäntineen eläinlääkärikäynnille. Tosca oli minua eteisessä vastassa, antoi silitellä ja hormonitkin hieman hyrräsivät.

Olin varannut ajan Kinnulan kunnalliselle eläinlääkärille.  Toscalle tehtiin terveystarkastus ja laitettiin napatyrättömyys merkintä rekisterikirjaan. Verikokeiden ottoa varten neiti kuitenkin piti rauhoittaa. Samalla laitettiin kolmosrokotus (kissaflunssat ja kissarutto), ja otin poskisolunäytteet geenitestiä varten. Testaamme kantaako Tosca pitkäkarvaisuutta. Toimenpiteiden päätteeksi Toscalle laitettiin herätyspiikki ja tyttö oli kotiutuessaan pirteä, mutta ihmeissään ja hieman poissaoleva. Olihan se kokemus!

Verikokeiden tulokset valmistuivat seuraavana päivänä 3.5., FeLV ja FIV negatiiviset ja veriryhmä harvinainen B! Sulhasen veriryhmä on A, joten pentuja täytyisi keinoruokkia vähintään 16 ensimmäisen elintunnin ajan. B-veriryhmäisen emon maitoon erittyy noiden tuntien aikana A-veriryhmän vasta-aineita, mikä olisi A-veriryhmäisille pennuille kohtalokasta. Olin tämän veriryhmäasian kanssa tekemisissä ensimmäisen kerran vuonna 2010, kun noviisinaaras Tarinalla todettiin olevan B-veriryhmä ja sulhasella A. Aikamoinen sattuma, että 7 vuotta myöhemmin toinenkin noviisinaaraani on B-veriryhmää. Jännittävä nähdä mikä on Sipriinan tilanne. Kuitenkin kasvattieni taustalta lähisuvusta löytyvillä noviisiuroksilla (Taneli, Anhelm, Sfvinski, Miihkali) on kaikilla A-veriryhmä. Erikoinen sattuma, että juurikin noviisinaarailla esiintyy tuota B-veriryhmää. Kirjoitan tästä mielenkiintoisesta aiheesta enemmän suunnitelman edetessä kohti toteutusta.